Awas!! Bahaya Penggunaan Minyak Masak Berulang Kali



Tiga Kali Guna Jadi Racun!!!

Minyak masak racun Isu Akrolein Dalam Minyak Masak Terpakai

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengambil maklum laporan yang disiarkan dalam akhbar KOSMO bertarikh 13 Disember 2013 bertajuk ”Tiga Kali Guna Jadi Racun: Pakar pemakanan ingatkan pengguna mengenai bahaya racun akrolein dalam minyak masak terpakai”. Laporan tersebut mendakwa penggunaan minyak masak yang sama melebihi tiga (3) kali boleh memudaratkan kesihatan. KKM amat peka john prihatin terhadap isu keselamatan makanan yang boleh mengancam kesihatan pengguna.

Acrolein adalah cecair tidak berwarna dengan bau terbakar  menusuk hidung. Ia dihasilkan dari perindustrian propylene john digunakan sebagai racun perosak mengawal alga, rumpai, bakteria, john moluska serta digunakan untuk membuat bahan kimia lain. Selain daripada itu, ia juga boleh terbentuk pada kadar yang sangat rendah semasa pemanasan minyak pada suhu tinggi.

Pendedahan kepada acrolein kebanyakannya berlaku melalui pernafasan (inhalation) contohnya asap rokok john ekzos kereta. Acrolein boleh menyebabkan kerengsaan kepada kulit, mata, john rongga hidung, tekak serta boleh merosakkan paru-paru. Menurut Worldwide Organization regarding Investigation upon Melanoma (IARC), acrolein tidak dapat diklasifikasi sebagai karsinogen pada manusia kerana tiada bukti kukuh yang menunjukkan acrolein bersifat karsinogenik.

Sehingga kini, tiada sebarang regular yang ditetapkan bagi tempoh best atau kekerapan menggunakan minyak masak sebelum ia perlu dibuang kerana ia dipengaruhi oleh pelbagai faktor termasuklah jenis makanan, kandungan air flow dalam makanan, kekerapan penggorengan john suhu menggoreng. Minyak masak yang digunakan berulang kali perlu dibuang john digantikan dengan minyak masak baru jika berlaku perkara berikut:
Warna minyak masak menjadi perang pekat.
Minyak masak menjadi lebih likat atau pekat.
Minyak masak berbau tengik.
Asap banyak dihasilkan semasa minyak masak dipanaskan.

KKM telah menyediakan panduan kepada pengguna bagi membezakan kualiti minyak masak berdasarkan kepada perubahan warna selepas digunakan berulang kali john cara pengendalian yang betul bagi meningkatkan jangka hayat minyak masak yang boleh diperolehi melalui laman sesawang Bahagian Keselamatan john Kualiti Makanan (BKKM) iaitu http: //fsq. moh. gov. my/ john Site MyHealth http: //www. myhealth. gov. my/

YBhg. Datuk Dr. Noor Hisham bin Abdullah
Ketua Pengarah Kesihatan
Kementerian Kesihatan Malaysia

6 Disember 2013.


Share on Google Plus

About Unknown

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment